Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gondolatok

2016.10.24

„Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás”.

Márai Sándor: Ars Poetica

Iskolánk, a Szigetköz Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Darnózselin, a térség központjában fekszik. Nevében is igyekszik kifejezni, hogy fontosnak tartjuk felépíteni az itt tanuló diákokban, a szülőföldjük és az őseik iránti tisztelet, szeretet és legfőképpen az érte tenni akarás fundamentumait.

Gyakran hallottuk nagyszüleinktől, szüleinktől, tanárainktól mi is, hogy a „gyökereidet ápold”, vagy ”biztos lábbal állj a földön” „Ha jól ismered a szülőföldedet, biztosan visszatérsz ide, mert érzed, te ide tartozol.” Szeretnénk elérni, hogy gyerekeink is ilyen felnőttekké váljanak."

Iskolánk logója is csupa szimbólum. A két oldal jelzi, hogy mi ugyanolyan fontosnak tartjuk az oktatást, a tudást, mint a humánus, emberi értékeket szem előtt tartó nevelést. Baloldalon Szigetköz legjellegzetesebb fáját, a botló-fűzfát állítottuk középpontba, melyet bármilyen viharok, árvizek is érnek, mindig új erőre kap. Benne együtt él az öreg, kissé korhadt, kidőlt-bedőlt, de él a kis hajtás, ami belőle nő, megújul és később egy új generációnak adja fáját, melegét. A nyolc falevél körbeöleli a törzset, jelezve a nyolc évfolyamot. A jobboldalon legfőbb tevékenységünket, az oktatást, a tanulást jelképezi a papírtekercs. Ebben egymásra épülő rétegekben jelennek meg akár a különböző tantárgyak, de jelenthetik az életünk során ránk ható, tanítóinkat, tanárainkat is. A gyermeki lélek olyan, mint maga a Szigetköz. Ahogy a Nagy-Duna hordalékban is van kemény gránit, kavics, de csillogó aranyszemcse is, úgy, a gyermekekben is ott az érték, a tehetség, melyet kötelességünknek érzünk előhívni, erősíteni minden „Szigetközös” diákunkban.

Kállainé Angyal Melinda

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.